Gonartroza

Anti-aging
13 septembrie 2023
Infiltrații cu PRP în tratamentul gonartrozei și afecțiunilor umărului
14 septembrie 2023

Gonartroza

Gonartroza: diagnostic și tratament prin infiltrații intraarticulare

 

    Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrita genunchiului, este una dintre cele mai comune afecțiuni ortopedice care afectează articulația genunchiului. Această boală degenerativă a articulației se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular și poate provoca dureri severe, rigiditate și disfuncționalitate. Unul dintre tratamentele eficiente pentru gonartroză este infiltrarea intraarticulară cu substanții medicamentoase, care poate oferi alinare pacienților și ameliorarea simptomelor. 

 

Ce este gonartroza?

     Gonartroza este o afecțiune cronică a articulației genunchiului, care se dezvoltă în timp din cauza uzurii și a degradării cartilajului articular. Cartilajul sănătos acoperă capetele oaselor care formează articulația genunchiului și ajută la reducerea frecării și a șocurilor în timpul mișcării. În gonartroză, acest cartilaj se deteriorează treptat, ceea ce duce la apariția durerii, inflamației și a limitării mișcării articulației.

 

Simptomele gonartrozei variază în funcție de stadiul bolii, dar pot include:

  • Durere în articulația genunchiului, mai ales în timpul mișcării sau a purtării de greutate.
  • Rigiditatea articulației, mai ales dimineața sau după perioade lungi de inactivitate.
  • Reducerea mobilității articulației genunchiului.
  • Umflarea și sensibilitatea în jurul genunchiului.

Tratamentul prin infiltratii intraarticulare

   Un tratament eficient pentru gonartroză este infiltrarea intraarticulară, care constă în injectarea de substanțe medicamentoase direct în articulația afectată. Aceste infiltratii intraarticulare pot aduce alinare rapidă pacienților și pot ajuta la îmbunătățirea funcției articulației genunchiului. Înainte de a face infiltratii intraarticulare, este esențial să se efectueze o evaluare completă a pacientului pentru a stabili diagnosticul de gonartroză și pentru a determina stadiul bolii. Aceasta poate implica radiografii, tomografii computerizate sau imagistica prin rezonanță magnetică.

Substanțele medicamentoase utilizate în infiltratii intraarticulare pot include corticosteroizi pentru reducerea inflamației și a durerii, acid hialuronic pentru lubrifierea articulației sau chiar plasmă bogată în trombocite (PRP) pentru stimularea vindecării. Alegerea substanței depinde de stadiul și nevoile individuale ale pacientului.

Un tratament extrem de eficient este infiltrația cu ozon, realizata intraarticular si periarticular, deoarece este o alegere 100% naturala sim ai ieftină decât variantele cu acid hialuronic. De asemenea, are efecte extraordinare în combinație cu infiltrațiile cu PRP, în gonartrozele de grad I si II. 

 

Cum se desfășoară procedura de infiltrație intraarticulară?

 Infiltratia intraarticulară se efectuează în mod obișnuit într-o clinică sau într-un cabinet medical și constă în injectarea substanței medicamentoase în articulația genunchiului sub ghidarea imagisticii. Procedura este minim invazivă și nu necesită spitalizare.

Acest tratament poate aduce numeroase beneficii, cum ar fi reducerea durerii și a inflamației, creșterea mobilității articulației, îmbunătățirea calității vieții și evitarea unei intervenții chirurgicale mai invazive. După procedura de infiltrare intraarticulară, pacienții trebuie să fie monitorizați îndeaproape pentru a evalua răspunsul la tratament și pentru a decide dacă sunt necesare alte infiltratii. Uneori, pot fi necesare mai multe sesiuni pentru a obține rezultate optime.

Gonartroza poate fi o afecțiune debilitantă, dar tratamentul prin infiltratii intraarticulare poate aduce alinare și ameliorare pacienților care suferă de această boală. Cu ajutorul experienței, am observat că acest tratament poate fi eficient în gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu gonartroză. Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>