Ce este ozonoterapia?

Ozonoterapia

Este o specialitate medicala, care in tari precum Germania, Italia, Spania, Cuba, Polonia, China sau Brazilia are o traditie de peste 40 de ani! In prezent, exista mii de articole stiintifice, publicate in jurnalele medicale care fundamenteaza teoretic aceasta specialitate, bazata pe dovezi clinice concrete. Prin efectul sau antibacterian, antiviral si antiinflamator, ozonul se distanteaza de orice alt medicament, deoarece nu prezinta efecte secundare pentru pacient. Cand este folosit pentru proprietatile sale antibiotice, nu creeaza rezistenta specifica. Poate stimula sistemul imunitar, sau il poate inhiba, in cazul bolilor autoimune. Depinde de concentratia folosita si de cantitatea totala administrata. Aici sta priceperea medicului.

Metoda absoluta de tratament


Exista cateva zone in care ozonoterapia s-a impus ca metoda absoluta de tratament

  • Tratament preventiv pentru complicatiile diabetului zaharat (piciorul diabetic, neuropatia diabetica).
  • Tratamentul oboselii cronice.
  • Refacerea si intretinerea starii de bine general a persoanelor care desi nu sufera de o boala anume simt o depreciere semnificativa a calitatii vietii lor (persoane care depun efort fizic si intelectual in exces, care sunt supuse unui stres continuu).
  • Tratament pentru durerea de cauza musculara (contracturi acute sau cronice, care duc pana la viciere posturala).

De asemenea, folosirea ozonului in domeniul estetic, pentru eliminarea vergeturilor, a cicatricilor, folosirea sa in procedurile de plasmolifting facial, tratamentul acneei, diminuarea simptomatologiei astmatice sunt recunoscute azi pe plan mondial ca fiind proceduri cu un succes dovedit.

Istoric si proces


Descoperit ca avand capacitatea de a reactiona cu un substrat biologic de neamtul Schoenbein in 1840, ozonul a putut fi produs in mod artificial, abia din 1900, cand brevetul primului generator de ozon (obtinut de Nikola Tesla in 1896) a fost pus in practica de Tesla Ozone Company. Aceasta comercializa generatoare de ozon, precum si creme si uleiuri ozonificate pentru medici. Ozonoterapia se realiza strict prin aplicarea acestor unguente pe tegumente, pe rani. Abia in a doua jumatate a secolului al XX-lea insa, medicii incep sa inteleaga mecanismul prin care ozonul actioneaza asupra corpului uman, la nivel celular. Biochimisti si farmacologi au explicat cum se imbunatateste oxigenarea tesuturilor, cum se stimuleaza angiogeneza, cum se reduce procesul inflamator, cum se protejeaza celulele sanatoase de actiunea medicamentelor care au ca tinta principala o anumita afectiune, dar prin efectele secundare afecteaza totusi calitatea vietii pacientului. Asa se face ca, dupa mai mult de 40 de ani de experienta medicala documentata, ozonoterapia este astazi in pozitia de a detine protocoale clare pentru anumite afectiuni. Se cunosc dozele specifice, concentratia folosita si metoda de administrare. Ozonul nu este un panaceu. Ozonul nu inlocuieste complet medicatia traditionala, iar terapia cu ozon nu functioneaza in toate cazurile. Mai mult chiar, dovezile stiintifice acumulate in peste 40 de ani de experienta arata ca aceasta imbunatateste efectele terapiilor traditionale, scade perioada de tratament si scade semnificativ efectele secundare si reactiile adverse. Intr-adevar, sunt anumite afectiuni in care ozonoterapia este suficienta, dar de cele mai multe ori ea se cupleaza cu medicatie clasica.

Cum functioneaza


Prin autohemotransfuzie majora se induce un usor stres oxidativ asupra organismului. Ca si reactie, creste cantitatea de antioxidanti din circulatie. Prin efect direct al mesagerilor secunzi ai ozonului, creste eliberarea de oxigen din eritrocite , ceea ce duce la o mai buna vascularizare a organelor vitale. Creierul, ficatul, inima resimt astfel un aport crescut de oxigen, contracarand degenerarea sistemului circulator si respirator care apare odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, aceasta eliberare de oxigen in tesuturi duce si la un proces de creare de noi vase de sange in teritoriile respective, ceea ce mai reduce din pierderea suferita in domeniul vascular din cauza imbatranirii. Printre beneficiile unei oxigenari mai bune se numara: tratarea insomniilor, cresterea rezistentei la efort, scaderea oboselii cauzate de stress.

Recomandari


Acest tratament nu este recomandat doar seniorilor, care se afla deja in tratament pentru o serie de afectiuni. Adultii sanatosi clinic il fac pentru a preveni anumite boli pentru care prezinta deja factori de risc: infarct miocardic, diabet zaharat, ciroza hepatica, accident vascular cerebral. Injectiile cu plasma imbogatita cu ozon au rolul de a regenera tesuturile din articulatiile majore (genunchi, umar, cot) pentru a permite o mobilitate crescuta, chiar si acolo unde artroza pare sa se fi instalat definitiv. Infiltratiile cu ozon pe muschii contractati de ani intregi, va permit sa nu mai simtiti acele dureri profunde sau sa obtineti o libertate mai mare de miscare. In privinta aspectului fizic, injectiile cu plasma imbogatita cu plachete si ozon reduc ridurile, contracareaza efectul gravitatiei, umpland golurile lasate de pierderea tesutului din obraji, sub ochi, dau volum buzelor. Procedeul presupune folosirea propriei plasme, ceea ce inseamna ca nu exista efect de respingere, deoarece nu se injecteaza substante chimice straine. Este un fel de acid hialuronic natural.

//]]>