Reumatism articular

Rolul terapiei

Rolul terapiei cu ozon (denumita si ozonoterapie in limbaj comun) in tratamentul bolilor reumatice se bazeaza pe mecanismul de actiune al ozonului si pe faptul ca principiul prin care se produce afectarea articulatiilor este oarecum similar. Cu ozon se poate trata poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, polimialgia reumatica, artritele reactive, artropatia reactiva sau guta. Daca terapia este aplicata sistemic, ea poate avea ca tinta si artritele care apar in lupusul eritematos sistemic, sau artritele enteropatice (prezente in boala Crohn sau in colita ulceroasa).

Poliatrita reumatoida
Poliartrita reumatoida este o artrita progresiva, cu caracter invalidant sever, care nu are o cauza cunoscuta. Se stie ca in urma afectarii sistemului imun se produce o sinovita eroziva care determina aparitia unei artrite simetrice, care la randul ei afecteaza artriculatiile pumnilor, umerilor, genunchilor si degetelor. De obicei, durerile sunt prezente mai activ dimineata, impreuna cu o senzatie de caldura a articulatiilor. In timp, apar si deformari articulare si/sau subluxatii. Poliartrita reumatoida are perioade in care este mai activa si perioade in care, aproape ca pacientul uita ca este bolnav. Trebuie tinut cont de faptul ca in formele severe, ea da manifestari extraarticulare semnificative: : vasculita, noduli reumatoizi, pleurita, pericardita, osteoporoza, keratoconjunctivita uscata, neuropatii periferice
Tratamentul cu ozon
Tratamentul cu ozon vine sa il completeze pe cel medicamentos, ii creste efectele pozitive si ii scade efectele secundare. Practic, ozonoterapia realizeaza o terapie endogena cu citokine, stimuland producerea de IFN β (interferon beta). De asemenea, ozonul activeaza SOD (superoxid dismutaza), care la randul ei neutralizeaza radicalii liberi de oxigen care sunt implicati in medierea inflamatiei si duc la distrugeri cartilaginoase. Stimularea regenerarii tisulare este data de cresterea producerii de TGF β (transforming growth factor). El este un factor de transformare care va fi eliberat de macrofage si plachete exact in locul unde au loc procesele de distrugere tisulara. Ozonoterapia se face atat local, cat si sistemic. Local se fac infiltratii subcutanate pe articulatiile dureroase, dar si infiltratii intraarticulare. Sistemic se administreaza ozon prin autohemoterapie majora, intre puseele specifice poliartritei reumatoide. Se fac 15 sedinte, cu o periodicitate de doua/saptamana, iar apoi se continua cu sesiuni de intretinere, in functie de evolutia acestuia.
Tratament alopat
Tratamentul medicamentos clasic (alopat) pe care pacientii cu poliartrita reumatica il urmeaza, consta in antiinflamatorii nesteroidiene si antialgice, corticoizi si imunosupresoare, medicamente de tipul metotrexat, leflunomid, salazopirina, hidroxiclorochina, sau terapii biologice cu infliximab, etanercept,anakirna. Ei au facut deja, in cele mai multe cazuri, infiltratii intraarticulare cu produse cortizonice, sinoviectomie, fizioterapie, kinetoterapie, ortezare sau balneoterapie, dar rezultatele nu au fost constante, iar de cele mai multe ori, efectele secundare ii indreapta spre abandonarea terapiei alopate.
Sclerodermia, polimialgia reumatica si arterita cu celule gigantice
De exemplu, sclerodermia este oboala de colagen caracterizata clinic de fibroza si ingrosare a pielii. Pentru tratament se va efectua o combinatie de autohemoterapie majora, autohemoterapie minora si injectii intraarticulare cu ozon. In boala Bechet, care este o artropatie caracterizata clinic prin ulceratii genitale, stomatita aftoasa, sinovita, sau vasculita se efectueaza doar autohemoterapie majora, de doua ori pe saptamana, timp de doua luni, autohemoterapie minora si infiltratii subcutanate si pe punctele dureroase. Un capitol aparte il reprezinta polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante. Prima presupune dureri de tip inflamator la nivelul umerilor si gatului, asociate cu VSH crescut si cu un raspuns favorabil la doze mici de cortizon. A doua afecteaza ramurile craniale ale arcului aortic, in special artera temporala, la nivelul careia se produc leziuni inflamatorii si de tip granulomatos caracteristice. In aceste cazuri, ozonoterapia presupune doar autohemoterapia majora, infiltratii subcutanate si injectii in punctele dureroase de la nivelul umerilor. Pentru arteritele enteropatice, se realizeaza insuflatii rectale, de doua sau de trei ori pe saptamana, crescand treptat concentratia de ozon, deoarece concentratiile mari sunt iritante si provoaca durei abdominale si stimuleazaperistaltismul intestinal. Insuflatia se va face dupa defecatie sau, mai bine, dupa o clisma, fiind nevoie de 14-20 de sedinte.
//]]>