PRP Gonartroza

Descriere

Artrozele reprezinta un grup de afectiuni cu etiologie, aspect clinic si radiologic similar. Exista mai multe cauze in producerea artrozelor: traumatisme, inflamatii, tulburari hormonale, obezitate sau predispozitie genetica. Gonartroza reprezinta deteriorarea articulatiei genunchiului printr-un proces cronic si degenerativ, care in final duce la invaliditatea acesteia. Cartilajul articular este uzat intr-un ritm crescut, pana isi pierde supletea si apare durerea, miscarile fiind si ele extrem de limitate.

Afectiune si tratament


Sinoviala articulara se inflameaza periodic, iar musculatura care sustine articulatia isi pierde puterea. Practic, genunchii "se umfla" si devin durerosi, iar la miscare se simt zgomote articulare (cracmente). Punctele durerose care deranjeaza pacientul cel mai mult apar in locurile de maxima solicitare mecanica a articulatiei. Practic, procesul patogenic incepe la nivelul cartilajului articulatiei, fisurandu-l si subtiindu-l treptat. Aceasta boala poate avea drept cauze obezitatea, tulburari hormonale sau o predispozitie genetica. Insa ea poate aparea si ca urmare a unor infectii si traume la nivel articular,sau la persoanele cu hipermobilitate articulara. Insa, pe masura ce cartilajul se distruge, corpul incepe sa intervina ca sa il repare. Cum insa, de cele mai multe ori, cauzele care au dus la boala nu dispar, intervine si o remodelare osoasa, care deformeaza pur si simplu articulatia genunchiului
La Centru de Excelenta in Ozonoterapie, tratamentul gonartrozei consta in infiltratii cu ozon (intra si periarticular), impreuna cu injectarea de plasma imbogatita plachetar intraarticular. Practic, se colecteaza cate o eprubreta de 9 ml de sange pentru fiecare genunchi afectat. Aceste eprubete sunt special concepute, pentru ca in procesul centrifugarii, sangele sa fie separat în doua fracţii de baza – masa eritrocitar-leucocitara şi plasma bogata în trombocite. Cu ajutorul unei seringi cu sistem de fixare luer-lock cu volum de 2,5 ml se colecteaza lichidul supernatant – plasma trombocitara proprie, care se gaseşte în partea de sus a eprubetei deasupra gelului separator. Plasma trombocitara contine factori de crestere, care intervin la locul producerii procesului artrozic si scad inflamatia, grabind refacerea naturala a tesuturilor afectate. Este modul natural al organismului de a vindeca o rana, numai ca prin concentratia foarte mare de factori de crestere injectati, noi acceleram acest mecanism. Ce rol are ozonul in aceasta procedura? In primul rand are rol antibiotic, astfel incat sa nu existe complicatii post-procedurale la nivel articular. Apoi, are rol antiinflamator si nu in ultimul rand, conform celor mai recente cercetari in domeniu, ozonul favorizeaza activarea factorilor de crestere la locul infiltratiei, astfe incat recuperarea sa fie mai rapida!

Durata terapiei


Sunt necesare cinci astfel de sedinte cu infiltrartii de plasma imbogatita trombocitar (terapie vampir, P.R.P.), la o distanta de 10-12 zile, iar in functie de gradul de afectare al articulatiei, se asociaza si autohemoterapia majora (12 sedinte). Tratamentul nu inlocuieste abordarea chirurgicala, dar pentru persoanele care refuza, sau care nu sunt in stadiul de a fi operate, ori nu pot fi operate din cauza riscurilor colaterale, creste semnificativ calitatea vietii! Durerile scad semnificativ, mobilitatea creste, iar autonomia pacientului (timpul petrecut in mers, fara a fi nevoit sa se odihneasca sau sa fie intrerupt de durere) devine impresionanta! Pacientii care repeta terapia o data pe an, sau o data la doi ani, pot chiar sa evite abordarea chirurgicala!

//]]>