Recuperare posttraumatism

Descriere

Beneficiile terapiei cu ozon pentru sportivii de performanta, ori pentru persoanele cu o activitate fizica intensa, sunt legate de doua principii: recuperarea dupa traumatisme specifice suferite in timpul activitatii fizice (intinderi, luxatii, entorse) si reglarea metabolismului. In cazul luxatiilor si entorselor, se efectueaza infiltratii cu ozon, atat subcutanat, cat si intraarticular. Efectul antiinflamator si miorelaxant se simt aproape imediat. Scaderea semnificativa a perioadei de recuperare si inlesnirea tratamentului conservator (adica dupa o luxatie de umar, nu mai trebuie sa stai cu mana fixata intr-o orteza vreme de cel putin doua saptamani) au facut din terapia cu ozon o alternativa excelenta la tratamentul clasic. Injectiile intramusculare au efect decontracturant aproape instant. De asemenea, se recomanda ca dupa entorse si luxatii sa se efectueze si sedinte de sauna cu ozon, impreuna cu electroterapie specifica.

Beneficii


Studii efectuate pe gimnasti au aratat ca daca recuperarea dupa efort este efectuata cu ajutorul sedintelor de sauna cu ozon, nivelul acidului lactic acumulat scade cu pana la 20% mai repede, iar performantele atletice in sesiunea urmatoara de efort cresc cu 25%. Astfel, ozonoterapia:

  • creste oxigenarea tisulara prin eliberarea mai rapida a oxigenului din eritrocite;
  • creste producerea de ATP, avand ca rezultat o cantitate mai mare de energie si o recuperare mai rapida;
  • intarzie inceputul glicolizei anaerobe, reducand formarea de acid lactic;
  • reduce inflamatiile si grabeste resorbtia hematoamelor;
  • efect miorelaxant, eliminand durerea musculara produse de punctele trigger;
  • cresterea imunitatii;
  • reprezinta un antibiotic natural, care nu afecteaza flora intestinala;
  • aduce nivelul hormonal la un standard optim, fara a fi nevoie de folosirea steroizilor;

Ozonoterapia NU este interzisa ca si tratament in cazul sportivilor de performanta, daca este administrata sub forma de : sauna cu ozon, insuflatie rectala sau injectii subcutane/intramusculare.

Autohemoterapia majora sau minora este interzisa, dar nu din cauza efectelor ozonului, ci pentru ca reprezinta o procedura care implica manipularea sangelui sportivilor.

In cazul sportivilor, terapia cu ozon se administreaza pe baza unor protocoale stricte, avand in vedere o expunere controlata la amestecul de oxigen/ozon. Prin intermediul saunei, suplimentar, se creste temperatura corpului cu aproximativ doua grade Celsius, iar aportul constant de oxigen proaspat prin intermediul unei instalatii speciale de respirat, creste excretia produsilor metabolismului prin intensificarea acestuia . In paralel, relaxarea musculara este una profunda si de durata.
//]]>