Chisturi ovariene

Afectiune

Chisturile ovariene sunt prezente in viata majoritatii femeilor de varsta fertila, fiind in general de mici dimensiuni, formandu-se ca parte a ciclului menstrual si remitandu-se spontan. Ele sunt formatiuni pline de lichid, cu o capsula proprie (chisturi functionale).

Desi nu produc simptome si de multe ori dispar fara un tratament anume, fiind descoperite in timpul unor consultatii de rutina, cu cat ele sunt mai mari, cu atat vor produce discomfort si vor influenta starea de sanatate a femeii: durere abdominala, balonare, modificari ale ciclului menstrual, durere la defecatie sau cresterea frecventei mictionale. In plus, in anumite cazuri, pot aparea si simptome aditionale. De exemplu, in endometrioze, poate aparea durere pelvina si lombara, iar in sindromul de ovar polichistic se intalnesc cresterea in greutate, dezvoltarea acneii si a infertilitatii. In cazul unor disfunctii imunologice, cum ar fi dezvoltarea de anticorpi antispermatici, nu exita studii de caz specifice, dar plecand de la efectul ozonului in alte maladii imunologice, une are rol imunomodulator, poate fi o solutie naturala.
Pentru tratamentul chisturilor functionale, se realizeaza insuflatii vaginale cu ozon, de 2-3 ori pe saptamana, in functie de dimensiunea si numarul acestora. Nu recomandam intreruperea tratamentului hormonal prescris de medicul ginecolog, deoarece ozonoterapia ii va potenta efectul. Astfel, in cazurile in care doar cu tratament medicamentos exclusiv, un chist de 5 cm s-a absorbit in trei luni, daca in paralel s-au facut si insuflatii vaginale cu ozon, el a disparut intr-o singura luna. Procedura este simpla si fara complicatii, fara efecte adverse. Cu ajutorul unei sonde foarte subtiri, se introduc intravaginal 300 ml de ozon, care datorita presiunii, ajung in uter, pe trompe si pana la ovare. Dureaza aproximativ 15 minute.
Chisturile ovariene nu trebuie ignorate, deoarece in cazul complicatiilor se pot produce torsiuni (caz in care apar dureri in abdomenul inferior, date de intreruperea circulatiei sangvine) sau rupturi (dureri severe in abdomenul inferior). Exista si o a doua categorie de chisturi, patologice. Acestea sunt benigne (care se trataeaza cu ozon tot prin insuflatii vaginale) sau maligne (caz in care se aplica suplimentar si tratamentul specific patologiei oncologice).
//]]>