Long Covid – ce inseamna

Long Covid – ce inseamna

La inceputul pandemiei de Covid19, cei care se vindecau de boala erau priviti ca niste veritabili “leprosi”, fiind stigmatizati de catre vecini, prieteni sau chiar medici. Pe masura ce tot mai multi dintre acei “intransigenti” se imbolnaveau la randul lor, isi schimbau si optica.  De la o simpla raceala, la incercarea vietii, de la “nimeni din cei cunoscuti nu a facut boala” pana la “am pierdut un prieten sau un parinte”, totul s-a schimbat in doi ani cranceni. Iar dupa furtuna Covidului, a ramas o certitudine:  oamenii vindecati de Covid-19 constituie o noua categorie de pacienti pentru medicii din toata lumea.
Nimeni nu stie cum si de ce au fost afectati de acesta, sau cum le-a afectat infectarea bolile pe care le aveau deja. Fie ca vorbim de boli de piele, de cancere, de boli autoimune sau de afectiunile cardio-respiratorii. Pur si simplu nu se stie.   Insa, devine evident ceea ce anunta un studiu efectuat in Italia inca din 2020. Acesta a fost realizat in  Bergamo, Italia, printre cele mai afectate zone de Covid-19 , a aratat ca mai mult de jumatate din pacientii diagnosticati in spitale cu teribila boala, inca prezinta semne si simptome, la mai bine de 6 luni de la vindecare.
De la afectarea plamanilor, pana la dificultati de functionare a sistemului circulator, pacientii au descris in detaliu ceea ce au confirmat analizele medicale  de sange si imagistice. Cicatricile din plamani, circulatia arteriala proasta, probleme de tensiune, sau chiar impiedicarea functionarii normale a ficatului si rinichilor, se traduc in viata de zi cu zi printr-o stare de oboseala accentuate, prin lipsa rezistentei la efort, sau prin imposibilitatea de a gandi limpede. Un alt studiu, efectuat in Germania, confirma aceste lucruri, aratand ca 80% din pacientii vindecati continua sa prezinte probleme cardiace la luni bune de la vindecare.
Cand un articol stiintific publicat de catre Societatea Europeana de Cardiologie tragea concluzia ca infectia cu Covid-19 este, pana la urma, o boala cu substrat endotelial, lumea nu a parut interesata. Adica, afectarea de la nivelul vaselor de sange provoaca ulterior efecte negative in organe. Acesta este si motivul pentru care, in prezent, studiile citate propun tratamente antiinflamatorii, anticoagulante si antiagregante, mai mult decat antivirale. Si, apoi, au inceput sa apara mortile subite la tineri. Au inceput infarcturile miocardice, oboseala cronica, durerile articulare, incapacitatea de a se concentra, inflamatia cronica, toate anuntate printre randuri inca din 2020!

//]]>