Alergii si acnee

Putin sunt cazurile in care psihicul unei fiinte umane este atacat cu tot armamentul din dotarea depresiei, aproape instant. Schimbarea brusca a modului in care iti arata fata este unul dintre ele. Plina de bube si cicatrici, rosie ca un pepene de vara, ori patata ca pielea unui leopard roz, daca ar exista. In oglinda se vad parca sprancenele incruntate ale "celorlalti", priviri banuitoare si retrageri stangace din calea ta. "Oare o fi contagios?", se susura pe la urechi.

Descriere

In cazul acneei , s-au stabilit cauze hormonale si imunologice, se banuiesc si unele implicatii genetice. Pe scurt, glandele sebacee produc sebuum in exces, astupand porii din piele. In acumularea creata, o bacterie care salasuieste in mod normal pe corpul nostru gaseste un mediu prielnic sa isi faca de cap si incepe contribuie la procesul inflamator ce transforma aspectul fetei intr-un camp de razboi. din punct de vedere hormonal, testosteronul si hormonii de crestere, precum si IGF-1 sunt suspectii de serviciu. Imunologic, implicarea unei mutatii in proteinele proinflamatorii TNF-alfa si Interleukina 1 agraveaza inflamatia la nivelul tegumentului.
Tratarea acneei cu ozonoterapie se face prin autohemoterapie minora. Adica, se recolteaza 10 ml de sange intr- seringa, se amesteca cu ozon , iar apoi se reinjecteaza intramuscular. "Preparatul " ad-hoc are rolul de a contine o serie de mesageri secunzi ai ozonului, produsi in urma actiunii acestuia asupra elementor din sangele din seringa. Acesti mesageri secunzi actioneaza pe mai multe cai, fiecare insa cu o legatura directa cu acneea. Pe de o parte, se imbunatateste oxigenarea tesuturilor tegumentare prin cresterea eliberarii oxigenului din eritrocite. Astfel, bacteria anaeroba care isi facea de cap prin porii fetei, nu se mai poate juca pe tenul nostru, pentru ca nu ii place oxigenul. Pe de alta parte, concentratia de ozon folosita actioneaza la nivel intracelular si inhiba eliberarea de factori proinflamatori, precum TNF alfa si IL1. In ultimii 30 de ani exista sute de articole publicate despre rolul ozonului in reglarea hormonala a factorilor de crestere: ii ridica acolo unde este deficit si ii scade unde sunt in exces. Combinate, aceste actiuni ajuta organismul uman sa lupte cu acneea.
Oricat de mult a progresat omenirea, aplecarea semenilor nostri catre stigmatizarea persoanelor bolnave nu a scazut cu mult. Incapacitatea de a diferentia o problema medicala necontagioasa, de o molima ce ameninta intreaga specie nu e la indemana oricui. Astfel, acneea si alergiile nu mai sunt doar boli care afecteaza o persoana, ci cauze care induc schimbari in comportamentul social al celor din jurul acelei persoane. Atat de grave, incat nu de putine ori se ajunge la izolare sociala si depresie. Medicamente cu pumnul, creme, alifii, regim alimentar draconic. Omul e in stare sa incerce orice pentru a isi recapata tenul curat, pentru a nu mai fi privit ca fiind "altfel".
In alergii, ozonul actioneaza asupra mecanismului imunologic de producere a inflamatiei locale. Intr-un fel, trateaza mai intai cauza. Dar acelasi lucru il fac si multe medicamente traditionale care aduc cu ele si o roaba de efecte adverse. Fara efecte adverse, ozonoterapia poate aduce linistea in plan psihologic unei persoane ingrozite de aspectul sau atunci cand plopii izi slobozesc zulufii peste oras. Nu va rezolva predispozitia genetica a acelei persoane pentru o alergie sau alta, dar ii va putea asigura un trai normal.

Tratament


In timpul autohemoterapiei minore, celulele rosii se sparg in seringa in care s-a tras ozon si sange, iar cand amestecul este reinjectat intramuscular, se declanseaza un proces de autoinspectie al intregului organism. Acesta se traduce intr-o crestere a activitatii sistemului imunitar, care sesizeaza ca in corp au ajuns "entitati" straine, dar la o a doua "privire", constata ca acestea poarta acelasi cod genetic ca si corpul in sine, pe care trebuie sa il apere. Astfel, se declanseaza o verificare minutioasa a organismului, care va cuprinde si partea infectioasa din acnee. Acolo unde s-au produs deja pagube, adica cicatrici sau pustule atat de mari incat se pot sparge oricand, se aplica un tratament local, injectand ozon subcutanat, in concentratii scazute. De data aceasta se urmareste efectul direct al ozonului, nu cel dat de mesagerii secunzi: efectul antibacterian. Practic, anihilam inamicul la el acasa. Ozonul este un antibiotic la care germenii nu dezvolta rezistenta si care nu produce efecte secundare asupra omului. Pe cicatrici, ozonul creste ozigenarea tisulara, determina angiogeneza, creste eliberarea factorilor de "reparare" a tesutului afectat. Aplicarea de creme ozonizate, in combinatie cu injectiile subcutanate pe cicatrici este o alta metoda de a le face sa dispara.

Sedinte


Tratamentul cu ozon in acnee, sau pentru alergii, se face pe parcursul unui numar de 5 sedinte de autohemoterapie minora, 10 sedinte de infiltratii cu ozon, la care se pot adauga si sedinte de mezoterapie cu plasma . In functie de raspunsul individual al pacientilor, acestea pot fi efectuate o data pe saptamana, sau de doua ori. De asemenea, asocierea aplicatiilor topice de creme ozonizate sau injectarea de ozon subcutanat depinde de fiecare caz in parte. Daca la momentul inceperii tratamentului cu ozon, pacientul are in desfasurare si un tratament medicamentos, acesta din urma nu va fi intrerupt brusc. Pe masura ce efectele ozonoterapiei se arata, se vor ajuta si dozele de medicamente in functie de fiecare caz in parte. Pe langa efectele directe, ozonul mai are o proprietate esentiala: creste capacitatea organismului de a lupta impotriva unei boli prin augumentarea efectelor medicatiei administrate (prin afectarea celulelor "bolnave") si scaderea efectelor adverse (prin protejarea celulelor sanatoase).
//]]>