Infiltratii cu ozon

Terapie

Infiltratiile cu ozon, efectuate intramuscular, subcutanat sau intra-articular au scopul de a stopa contracturile si de a relaxa fibrele muschilor, pentru ca durerea resimtita de pacient sa inceteze. Injectiile cu ozon sunt eficiente atat pe contracturi noi, cat si pe cele cronice, realizate in timp din cauza unei posturi viciate pe care pacientul o adopta la locul de munca, de cele mai multe ori.

Afectiuni si tratament

Contracturile pot fi atat de puternice, incat in functie de grupa de muschi afectata, intreaga postura a corpului se modifica, iar cel afectat poate parea ca are un picior mai scurt, sau ca sufera de scolioza (cei mai multi pacienti care apeleaza la infiltratiile cu ozon acuza dureri de spate sau cauta o metoda rapida de recuperare dupa un accident). Contracturile de la nivelul regiunii cervicale pot cauza dureri de cap ingrozitoare si care, de cele mai multe ori, nu trec cu medicamente obisnuite. Un alt efect benefic al injectiilor si infiltratiilor (injectii care se efectueaza superficial, intre piele si muschi) este cel antiinflamator, ca urmare a actiunii directe a ozonului asupra zonei vizate. Reducerea inflamatiei locale inseamna reducerea durerii, a volumului si a fluxului sangvin care "inunda" zona afectata, aducandu-l in parametri fiziologici. Astfel, daca sunt efectuate paravertebral si de-a lungul coloanei vertebrale a unui pacient care a ramas "blocat de spate" din cauza unei contracturi severe, se va putea vedea cum dupa sedinta de ozonoterapie, acesta isi recapata mobilitatea datorita efectelor ozonului. Infiltratiile pe o glezna afectata de o entorsa, vor reduce durerea, iar pacientul isi va putea incalta pantofii.
Injectiile intraarticulare cu ozon sunt folosite atunci cand, in urma unui traumatism, se creeaza microleziuni in interiorul articulatiilor mari (umar, sold, cot, genunchi), ceea ce duce la inflamarea serioasa a acestora si la reducerea ulterioara a mobilitatii pacientului. In acest caz, scopurile ozonoterapiei sunt: reducerea inflamatiei si a durerii pentru a creste mobilitatea, accelerarea refacerii tisulare acolo unde s-a produs trauma si scurtarea perioadei de recuperare. De obicei, se fac si injectii intramusculare locale, iar tratamentul medicamentos complementar consta in miorelaxante, antialgice si antiinflamatorii, ale caror efecte vor fi mult potentate de ozonoterapie.

Diagnostic


Fiecare pacient este diferit. O anamneza buna si un diagnostic precis ajuta medicul sa hotarasca metoda de aplicare a terapiei cu ozon, concentratia folosita si locul de injectare. Tratamentul se intinde, de obicei, peo durata mai lunga (minim 6-7 sedinte, maxim 15), efectuate la intervale diferite. Sunt cazuri in care se fac si 3 interventii/saptamana, dar si cazuri cand se procedeaza la una singura.

Recomandari


Infiltratiile mai sunt folosite si pentru efectul de oxigenare, angiogeneza si regenerare tisulara subsecventa. In cazul vergeturilor, al celulitei sau al cicatricilor, infiltratiile locale sunt combinate cu aplicarea de pansamente specifice, bioactive, cu tratamente in sauna cu ozon sau cu tratamente bazate pe concentrat plasmatic imbogatit (PRP).

//]]>