PRP Coxartroza

Clasificare


Pacientii care sufera de coxartroza si apeleaza la tratamentul cu ozon, se incadreaza, in general, in doua categorii:

Pacienti care vor sa evite operatia de protezare a soldului. Acestia au o varsta inaintata (peste 75-80 de ani) si, pur si simplu, le este frica de operatie si de anestezie. Nu au o problema cu faptul ca un picior li s-a scurtat practic in decurs de cativa ani, sau ca au pierdut din mobilitate. Ei refuza cu obstinatie interventia chirurgicala si cauta o terapie a durerii pentru coxartroza. Cum nu poti forta pe nimeni sa intre in operatie fara sa vrea, le respectam alegerea si le oferim un tratament cu ozon si plasma, care are urmatoarele obiective: scaderea semnificativa a durerii pe articulatia afectata, cresterea moderata a gradului de mobilitate (astfel incat pacientii sa poata efectua o rutina zilnica - mers la cumparaturi, curatenie, plimbari scurte prin parc) si incetinirea degradarii articulatiei.
Pacienti care sunt tineri (varsta pana in 65 de ani) si vor sa amane operatia, din diverse motive. In cazul acestora, terapia aplicata se axeaza atat pe zona de limitare a procesului de distrugere a articulatiei, dar si pe partea de regenerare a ei, pentru ca si faza in care acestia se prezinta la medic este una incipienta.

Descriere

Problemele in coxartroza, proces degeneratic de degradare a structurile care intra in compozitia articulatiei soldului, vin de la faptul ca cea mai importanta "piesa" in angrenajul bio-mecanic este cartilajul hialin. Acesta din urma, are in componenta sa niste celule, condrocite, care se refac cel mai greu dintre toate celulele organismului uman. Si pana sa se refaca, deja altele se degradeaza si mai mult, intrandu-se intr-un cerc vicios. Durerea in coxartroza poate fi localizata la nivelul articulatiei, la nivel fesier sau inghinal, ori chiar sa coboare pana la genunchi! Mai intai, apare la mers, apoi si in repaus. De obicei, dupa cativa pasi durerosi, ea se dimuneaza. Insa daca la inceput, durerea predomina pe timpul zilei, pe masura ce se agraveaza boala, ea va incepe si noaptea. Procesul degenerativ are la baza cateva elemente, care sunt de altfel, tinta tratamentului cu ozon si cu plasma imbogatita plachetar (PRP). Cartilajul articular se subtiaza, iar nivelul de lichid intraarticular scade.

Tratament


Tratamentul cu plasma imbogatita plachetar (plasmolifting, orthoplasma, PRP - poarta mai multe denumiri) vizeaza introducerea factorilor de crestere la nivelul cartilajului degradat, astfel incat sa stimulam regenerarea lui. Nu inseamna ca se vor intampla minuni, ci doar ca sansele de refacere a acestuia cresc semnificativ.Mai ales ca, atunci cand introducem si ozon intraarticular, acesti factori de crestere sunt activati, pentru a isi incepe "munca" mai repede. In plus, fiind vorba de un lichid (plasma), se produce si o "lubrefiere" a articulatiei, care va functiona mai bine. Infiltratiile cu plasma si cu ozon se fac intra-articular, iar adaugarea procedurii de autohemoterapie majora se face pentru creste gradul de oxigenare a tesuturilor in vederea stimularii suplimentare a regenerarii. Ozonul este un excelent antiinflamator, iar prezenta sa la nivelul articulatiei afectate de coxartroza are si efect de limitare a durerilor resimtite! In cazul pacientilor cu greutate depasita, slabirea este esentiala in scaderea presiunii puse pe articulatia bolnava! Un tratament complet este alcatuit din cinci sedinte de infiltratii articulare cu plasma si ozon (efectuate la 12 zile distanta) si din 12 sedinte de autohemoterapie, efectuate de doua ori pe saptamana (in unele cazuri se pot face si o data pe saptamana).
//]]>