Descriere
Insuficienta venoasa cronica, boala ce prezinta incidenta in crestere datorita sedentarismului dar si afectarii profesionale , afecteaza aproximativ o treime din populatie, prepoderent din randul femeilor. Ea este caracterizata de alterari functionale si stucturale ale sistemului venos, avand consecinta un cumul de semne si simptome. Simtomele alterarii functiei venoase sunt date de discomfort la nivelul membrelor inferioare, senzatie de “picioare grele ”, prurit, senzatie de arsura, crampe si durere nespecifica. Semnele insuficientei venoase cornice sunt edemele, telengiectaziile, alterari trofice cutanate (hiper-pigmentatie, dermatita si lipodermatoscleroza), evidentierea venelor varicoase si, in cele din urma ulcerele cutanate. Ulcerele de gamba se referă la conditia patologica manifestata prin rani deschise la nivelul pielii de pe gambe. Ulcerele gambiere reprezinta cea mai grava manifestare a insuficientei venoase si pot avea diferite forme, profunzime si localizare insa cea mai frecventa este reprezentata de zona maleolei interne.
Cea mai frecventa cauza de leziune ulcerative este reprezentata de ulcerul venos, urmat fiind in aceasta clasificare de ulcerele de cauza arteriala (posibil consecinta a Diabetului zaharat, asa numitul Picior Diabetic ) si de cele provocate de hipertensiunea arteriala. In anumite cazuri , aceste patologii pot coexista, acest fapt amplificand prognosticul de gravitate. Dupa ce produc, astfel de ulcere evolueaza extrem de rapid, se infecteaza foarte usor si devin la randul lor o sursa continua de infectie pentru intregul organism, si asa slabit de boala care le-a provocat. De multe ori bacteriile care le infecteaza sunt rezistente la tratamentul antibiotic, iar urmarea este extinderea infectiei, mai intai la membrul afectat (ajungandu-se pana la amputare totala/partiala), apoi la tot corpul. Diagnosticul este clinic si anamnestic si se stabileste in prezenta unei leziuni cutanate , posibil suprainfectate , mai veche de 4 saptamani cu localizare la nivel gambier. Diagnosticul poate fi intarit de ecografia vasculara (Doppler), care sugereaza deficitul de perfuzie.
Tratament
Terapia clasica implica, pe langa suportul vascular, cura chirurgicala locala pentru toaletarea plagii si/sau grefare( transplant de piele), tratament local cicatrizant si cioarapi compresivi. Printre terapiile de ultima generatie se numara terapia cu ozon (denumita si ozonoterapie) si infiltratiile cu PRP. PRP-ul (Plasma autologa imbogatita cu plachete sau “Terapia Vampir”) contine factori de crestere, prezenti in cantitate mare, ce participa atat la procesul de cicatrizare al leziunii cat si la formarea de vase noi de sange (angiogeneza).
Metoda
Intr-o eprubeta speciala, sterila, vacumata ce contine anticoagulant si gel separator se preleveaza aprox 10 ml de sange venos, preferabil in cursul dimineatii la pacietul ce este bine hidratat si alimentat corespunzator. Prelevarea sangelui venos nu necesita abstinenta de la alimentatie inaintea procedurii. Apoi, repectiva fiola este introdusa in centrifuga si in functie de specificatiile kit-ului, este centrifugata un anumit interval de timp si la o anumta viteza de rotatie si ulterior se extrage plasma bogata in trombocite . Dupa curatarea/depridarea plagii se injecteaza peri-lezional si intra-lezional. Intreaga procedura este efectuata in prezenta pacientului.