Contraindicatii ozonoterapie

Efecte adverse

Astazi, cele mai multe cautari pe Google, legate de ozonoterapie sunt legate de efectele adverse si de reactiile secundare ale acestui tratament. Pacientii cauta un forum pe care sa gaseasca raspunsuri ale altor pacienti si, de cele mai multe ori, nu afla informatii relevante. Pot sa va spun ca ozonoterapia nu are efecte adverse, daca este practicata conform standardelor Societatii Internationale de Ozonoterapie! Acest lucru, care diferentiaza terapia cu ozon de alte metode terapeutice, se datoreaza faptului ca mecanismele de actiune ale ozonului potenteaza functionarea normala a organismului, atunci cand acesta este afectat de boala, si nu se bazeaza pe crearea unor reactii care sa inlocuiasca un mecanism natural cu unul artificial. Cred ca tarie ca medicina se practica in cabinetul doctorului si nu pe forumuri, insa atunci cand va culegeti informatiile in afara lor, site-urile medicilor ar trebui sa fie printre cele mai folosite surse. De aceea am ales sa va explic pe larg raspunsurile celor mai frecvente intrebari legate de contraindicatiile terapiei cu ozon si de efectele sale secundare. Insa va incurajez sa aflati si parerile celor care efectuat tratamente cu ozon, dar din experienta stiu ca rareori acestia descriu experienta lor pe forumuri. Sanatatea este un lucru privat, intim. Si ar trebui sa ramana asa.

Ozonoterapia poate fi considerata un tratament naturist. De exemplu, daca este injectat in muschi, cum ar fi in cazul durerilor de spate, ozonul creste oxigenarea fibrelor musculare contractate, care astfel se pot relaxa si se rupe ciclul inflamator care genereaza durerea. In zona herniata, fluxul sangvin este afectat, prin diminuarea aportului de sange oxigenat prin artere si prin scaderea intoarcerii venoase, ceea ce creste inflamatia locala. Hipoxia locala produce durere, deoarece radacinile nervoase sunt sensibile la lipsa oxigenului. Ozonul creste oxigenarea locala prin mai multe mecanisme.
Le gasiti detaliate la sectiunea care descrie efectuarea infiltratiilor cu ozon, sau tratamentul herniilor de disc si al durerilor de spate cu ozon. Bineinteles, ca administrarea ozonoterapiei presupune anumite manevre care pot prova putina durere: intepaturile in muschi pentru a injecta ozonul, intrarea cu acul in vena pentru autohemoterapie majora. Administrarea propriuzisa a ozonului nu doare insa. Doar intepatura doare putin, iar la introducerea gazului se poate simti o mica usturime, asemanatoare cu o intepatura de insecta. Aceasta trece insa in cateva minute.

In cazul autohemoterapiei majore, nu exista nici macar riscul unor embolii gazoase, ozonul fiind solubil in sange. Cu toate acestea, ozonul nu se injecteaza direct in vena, ci in recipientul in care s-au recoltat anterior 100 ml de sange, pentru a da nastere reactiilor de producere a peroxizilor specifici. Kitul cu care se realizeaza autohemoterapia este prevazut cu doua randuri de filtre. Unul microbacterian, care sa impiedice patrunderea microbilor din mediul extern, altul care sa impiedice eventualele cheaguri sa intre in circulatie (kitul presupune si existenta unei substante anticoagulante in recipientul de recoltare, care sa nu permita formarea cheagurilor).

In cazul infiltratiilor articulare cu plasma, riscul ca acul seringii sa intre intr-o artera sau vena este prevenit de verificarea prealabila, prin retragerea pistonului seringii, insa si in cazul putin probabil ca se punctioneaza un vas, in el s-ar introduce plasma proprie, adica tot un element din sangele pacientului.

In timpul procedurilor care presupun manipularea sangelui, cele mai frecvente probleme sunt cauzate de imposibilitatea recoltarii. Aceasta apare atunci cand pacientul nu este bine hidratat, are vene foarte profunde sau este speriat de ideea ca isi vede propriul sange. Insa in aceste cazuri exista varianta administrarii ozonului sub forma de insuflatii rectale, care nu presupun aceste riscuri.

Singurele contraindicatii ale ozonoterapiei sunt hipertiroidismul, deficitul de G6PDH (favism - o boala generata de un deficit genetic al unei enzime, intalnita mai des in cazul populatiilor din bazinul Marii Mediterane) si hipertensiunea arteriala necontrolata (fara tratament).
Reactiile secundare ale ozonoterapiei se incadreaza, majoritatea lor, in categoria celor favorabile: cresterea starii generale de bine, ameliorarea circulatiei si functionarii hepatice. Asftfel, chiar daca scopul unei terapii este destinat tratarii unei afectiuni, de exemplu diabetul, se vor observa ameliorari si in alte teritorii. Adica, pe langa scaderea glicemiei si imbunatatirea circulatiei la nivelul membrelor, s-a observat ca efectul antiinflamator determina scaderea semnificativa a durerilor la nivelul articulatiilor mari (sold, genunchi) la pacientii care au asociate si patologii articulare (coxartroza, gonartroza). De asemenea, din experienta clinica s-a constatat ca femeile care s-au tratat cu insuflatii vaginale pentru ovare polichistice, au reusit sa ramana insarcinate si sa pastreze sarcina, desi aveau o istorie indelungata de incercari nereusite de fertilizare. Iar in cazul barbatilor care se tratau pentru boli cardiovasculare si medicamentele le afectau performantele sexuale, s-a constatat ca pe langa efectele benefice ale autohemoterapiei majore in domeniul cardiovascular, a existat si o crestere a libidoului si a potentei.

Ozonoterapia este o metoda terapeutica fara riscuri semnificative, fara efecte adverse si cu efecte secundare benefice!

//]]>