Benzi kinesiologice

Terapia Durerii si Recuperare sportiva

Poate ati vazut in competitiile sportive, diversi atleti bandajati cu un fel de “leucoplast” colorat. In diverse modele, in diverse culori. Pe gambe, pe umeri, pe coate, pe maini. Surorile Williams din circuitul de tenis WTA, fotbalistii Zlatan Ibrahimovic sau Gareth Bale, sau aproate 75% dintre sportiviui care au fost pe teren in finala Cupei Mondiale de Fotbal din Rusia din 2018 sunt doar cateva exemple.

Benzile elastice terapeutice, denumite si benzi kinesiologice sunt fasii de bumbac, elastice, folosite in tehnicile de bandajare neuromusculara, cu intentia de a trata durerea si anumite injurii aparute in cadrul accidentarilor sportive: contracturi musculare, intinderi, afectarea tendoanelor si ligamentelor, postura vicioasa. Principiul de functionare al acestor benzi kinetice le face utile si in alte afectiuni. Astfel, se pot tonifia anumite grupe musculare pentru a grabi recuperarea dupa o interventie chirurgicala, sau dupa o perioada lunga de imobilizare.

Noi folosim aceste benzi kinesiologice ca si tratament complementar in terapia durerii, dupa infiltratiile cu ozon pe muschi sau articulatii, pentru a ii oferi pacientului o metoda de tratament care sa intretina rezultatul obtinut prin ozonoterapie.

Cel mai frecvent, benzile se monteaza pe musculatura coloanei vertebrale, in zona umerilor sau a genunchilor.

Banda kinesiologica Cure Tape, folosita in cadrul clinicii, este acreditata ca şi dispozitiv medical pentru spaţiul UE si unica din lume pentru care producatorul detine certificat de calitate TUV, fiind cea folosita din Europa.

Pe langa fasia elastica din bumbac, ea mai este prevazuta cu un strat adeziv hipoalergic. Astfel, dupa aplicare, banda ramane lipita intre 5 si 7 zile, fara a fi afectata de dusurile facute de pacienti.
Elasticitatea ei este similara cu cea a pielii (130-140%). In functie de efectul dorit (tonifiere, relaxare sau sustinere ligamentara), benzile se intind suplimentar cu un anumit procent (intre 10% si 100%) si se aplica in zonele tinta, respectand cu strictete anumite repere anatomice si, cel mai important, o anumita directie de intindere si lipire.
Nu incercati sa va lipiti singuri aceste benzi, deoarece puteti foarte usor sa gresiti (tensionarea benzii, lungimea, directia de aplicare, sensul de intindere, sau zona acoperita).

Banda este mereu frecata dupa ce a fost lipita, pentru a ajunge mai usor la temperatura corpului. In functie de tensionarea ei, va actiona ca un stimul permanent pentru relaxare sau tonifiere, sustinere ligamentara sau drenare limfatica.
Este un soi de masaj de mica intensitate, efectuat in mod continuu. Dupa ce banda s-a lipit si a fost frecata, ea nu mai poate fi refolosita.
Dupa contactul cu apa, se tamponeaza usor, cu un prosop, si se lasa sa se usuce. La persoanele cu o piele sensibila, banda poate fi indepartata folosind apa calda sau ulei, pentru a nu irita.
Folosirea benzilor kinesiologice trebuie efectuata doar de catre medici sau fiziokinetoteraputi care au absolvit cursuri de specialitate in acest sens.
Este recomandat ca, pentru cele mai bune rezultate, zona pe care se aplica benzile sa fie epilata anterior.
//]]>