Tratamentul cu ozon al durerilor de spate si al herniilor de disc

Pacienții vindecați de Covid-19: intre stigmatizare si disperare
17 septembrie 2020

Tratamentul cu ozon al durerilor de spate si al herniilor de disc

Atunci cand apar dureri lombare, dorsale sau cervicale, cea mai fecventa cauza la care se gandeste majoritatea pacientilor este hernia de disc. Nu intotdeauna este insa asa. De multe ori e vorba doar de contracturi musculare severe, generate de o postura incorecta pe parcursul zilei. Alteori, se intampla ca o cicatrice ramasa in urma unei operatii sau a unui accident, ori chiar o problema stomatologica sa dea nastere unor perturbari de functionare a sistemului musculo-scheletal (prin modificarea semnalului transmis catre creier de receptorii din aceste zone) , astfel incat, pentru a mentine o postura corecta, muschii aflati in imediata apropiere a coloanei se contracta in mod diferit si, pe termen lung, isi pierd capacitatea de a se si relaxa imediat.

Totusi, cand un medic neurolog pune diagnosticul de hernie de disc, optiunile de tratament pe care le are pacientul sunt limitate: interventie chirurgicala, sau administrarea de antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, ori injectii epidurale cu steroizi.

Specialistii in ozonoterapie au validat de-a lungul ultimilor 40 de ani si o metoda complementara de tratament, prin care calitatea vietii pacientului creste semnificativ, iar tratamentul medicamentos isi face efectul mult mai rapid. Ne referim la infiltratiile intramusculare cu ozon, paralel cu coloana vertebrala, in zona afectata de hernie. Mecanismul de actiune al ozonului se bazeaza pe contracararea efectelor fiziopatologice ale herniei de disc si pe intreruperea cercului vicios de consecinte provocate de acesta. Astfel, la nivelul fragmentului discal afectat apare o inflamatie locala, cu consecinte care duc pana la adevarate crize de lombosciatica, daca este localizata la nivel lombar. Ozonul injectat inhiba degradarea acidului arahidonic in prostaglandine si reduce cantitatea de compusi chimici pro-inflamatori, producandu-se si o scadere a durerii.  In zona herniata, fluxul sangvin este si el afectat, prin diminuarea aportului de sange oxigenat prin artere si prin scaderea intoarcerii venoase, ceea ce creste inflamatia locala. Hipoxia locala produce durere, deoarece radacinile nervoase sunt sensibile la lipsa oxigenului.  Ozonul creste oxigenarea locala prin mai multe mecanisme. Direct, prin scindarea moleculei intr-o molecula de ozon si un radical liber (care se combina cu alt radical generand in cascada inca o molecula), dar si indirect prin actiunea asupra eritrocitelor, prin cresterea 2,3 difosfogliceratului, crescand gradul de eliberare a oxigenului in tesuturi din oxihemoglobina. Astfel, desi ajunge mai putin oxigen cantitativ, el va fi eliberat mai rapid si intr-un procent mai mare, reducand durerea generata de hipoxie.

Efectul direct asupra fragmentului herniat este provocat de faptul ca nucleul pulpos contine pana la 90% apa. Ozonul, prin influentarea moleculelor de glicozaminoglicani din structura acestuia, reduce cantitatea de apa si, consecutiv, dimensiunea totala a fragmentului herniat.

Tratamentul cu ozon este compus din injectii cu amestec de ozon si oxigen in musculatura paravertebrala, timp de 10-15 sedinte, in vecinatatea zonei afectate de hernie, cu o frecventa de 3 sedinte pe saptamana, la inceput, iar apoi de doua sedinte. Nu exista alergii sau efecte adverse ale ozonului. Ameliorari ale starii generale se vor simti inca de la primele administrari, deoarece ozonoterapia are un efect miorelaxant, antialgic si  antiinflamator.

In cazurile care duc la pierderea semnificativa a mobilitatii, aceasta poate fi redata pacientului, deoarece injectiile intramusculare cu ozon duc la cresterea ratei de metabolizare a acidului lactic si la modificarea ph-ului local.  Astfel, chiar daca este vorba doar de o contractura musculara severa (cum descriam la inceputul articolului), si nu de o hernie de disc, injectiile cu ozon reduc durerea si redau mobilitatea.

Tratamentul cu ozon NU inlocuieste tratamentul medical clasic, deoarece are alt scop. In vreme ce prin operatii sau cu medicamente se cauta solutii pe termen lung, ozonoterapia doreste sa imbunateasca starea imediata a pacientului, permitandu-i sa duca o viata cat mai normala si sa isi reia activitatile de dinainte de a fi afectat de boala.  De aceea, ozonoterapia este considerata o ramura a medicinei complementare. Tratamentul cu ozon este indicat si pentru a trata durerea de dupa operatiile de hernie de disc, sau generate de spondiloze, traumatisme vertebrale, tasari sau alte modificari ale curburii care genereaza contracturi musculare severe, inflamatie locala cronica si durere.

Pentru o solutie pe termen lung cu ozonoterapia, pe langa injectiile aplicate local, se recomanda si inceperea unui tratament de 12 autohemotransfuzii majore, efectuate cate una pe saptamana, de doua ori pe an.  Studii clinice, citate in articole stiintifice, demonstreaza ca tratamentul cu ozon prin autohemotransfuzie majora  creste oxigenarea tisulara la nivel general in organism. In paralel, administrat in acest mod (prin recoltare venoasa a unei cantitati de aproximativ 100 ml sange, imbogatirea sa cu ozon prin barbotare si reinfuzarea lui in corp prin perfuzie) , ozonul reduce nivelul colesterolului total , al LDL-colesterolului si al trigliceridelor. De asemenea, scade nivelul glicemiei si previne complicatiile diabetului. Efectul antitrombotic, dar si cresterea oxigenarii tisulare scad riscul infarctului miocardic si al trombozelor venoase. Pacientii care nu pot, din motive fiziologice, sa fie tratati cu autohemotransfuzii, pot beneficia de administrarea sistemica a ozonului prin insuflatii rectale.

Tratamentul cu ozon al herniilor de disc, sau al contracturilor musculare severe de la nivelul coloanei vertebrale, este unul individualizat in functie de stadiul afectiunii medicale si de starea pacientului. In faza acuta, ozonoterapia poate fi asociata cu fizioterapie, iar in faza de remisie, cu kinetoterapie. Injectiile cu ozon sunt bine tolerate, iar durerea apare doar pentru o foarte scurta durata, strict la locul intepaturii. Concomitent cu disparitia durerii, efectele infiltratiilor se simt dupra prima vizita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>